6 Slimme tips om meer uit eigen streek te halen

6 Slimme tips om meer uit eigen streek te halen

Lokaal kopen heeft tal van voordelen: het is goed voor de planeet, je ondersteunt er je eigen economie mee en vaak is de kwaliteit van de producten en de service ook beter. Buitenlandse webwinkels behoren zeker tot de winnaars van de pandemie, maar gelukkig beginnen ook steeds meer Belgen bewust lokaal te kopen. Moeilijk is het niet: wie het slim aanpakt, steunt z’n eigen regio en wordt er ook zelf beter van.

Kijk jij in de winkel wel eens naar de herkomst van een product dat je wil kopen? En ga je eerst na of een lokale handelaar je kan helpen vooraleer je naar een Bol.com of Amazon surft? Uit een survey van iVox in opdracht van SipWell blijkt dat 41,8% van de Belgen voor de pandemie al bewust lokale producten kocht. Nog eens 16,4% is sinds de uitbraak van het virus regelmatiger lokaal beginnen kopen.

Waarom lokaal kopen?

Een van de belangrijkste voordelen van lokaal kopen is het steunen van de plaatselijke economie.  Het geld dat we in onze eigen handelaars investeren, blijft bovendien grotendeels binnen ons land circuleren. En in een economisch gezonde omgeving ontstaan ook nieuwe jobs, zodat mensen uit de lokale community meer kansen krijgen om zich te ontwikkelen. Als ieder Belgisch gezin maandelijks voor 100 euro lokaal zou kopen, dan komen er volgens berekeningen van Unizo liefst 1.785 jobs bij.

Daarnaast is lokaal kopen ook de meest duurzame oplossing. Alles wat uit het buitenland afkomstig is, heeft een lange reis naar België achter de rug. Door de CO2-uitstoot die bij het transport komt kijken, neemt de ecologische voetafdruk snel toe. Bovendien vergt dat transport vaak ook meer verpakkingen die bij lokale producten overbodig zijn.

Een derde goede reden om lokaal te kopen, is het feit dat ook de kwaliteit meer gegarandeerd is dan bij massaproductie. Het lijkt uiteraard logisch dat asperges uit onze Vlaamse grond verser zijn dan wanneer ze uit Zuid-Amerika komen. Bovendien zijn plaatselijke goederen met zekerheid volgens onze eigen richtlijnen en regels geproduceerd. We mogen dus gerust zijn dat ook de strengste veiligheidsnormen gerespecteerd zijn.

Tips om slim lokaal te kopen

Er zijn natuurlijk ook redenen waarom een deel van de bevraagden liever buitenlandse handelaars en producten verkiest. Zo is het aanbod vaak groter en hebben ze meer keuze. Daarnaast vinden ze het vaak de goedkoopste optie om een niet-lokaal alternatief te kopen. En tot slot lijkt het ook gemakkelijker om meteen bij een grote webshop te bestellen.

Hoewel die argumenten soms wel zullen kloppen, weegt dit niet op tegen de vele voordelen van lokaal kopen. Zeker als je het op een verstandige manier aanpakt. Daarom geven we enkele tips waarmee ook jij maximaal kunt profiteren van onze eigen producten en leveranciers:

  1. Eet groenten en fruit in het juiste seizoen
    Sommige groenten kan je het hele jaar door eten, maar vaak zijn ze gebonden aan bepaalde seizoenen. Zo zijn tomaten op hun best in de zomer, terwijl witloof een wintergroente is. En aardbeien zijn dan weer het lekkerst vanaf het einde van de lente. Koop je groenten en fruit daarom bij een lokale boer. Of hou een kalender bij zodat je ook in de supermarkt weet wanneer een bepaald product vers is of al dan niet van de andere kant van de wereld komt.

  2. Bezoek lokale winkeltjes met ambachtelijke producten
    In supermarkten zijn vooral de grote merken goed vertegenwoordigd. Soms is er wel een rayon met streekproducten voorzien, maar echt lokaal kopen doe je in kleinere winkeltjes of bij de producent zelf. Van boerderijen die ter plaatse eieren, melk en groenten verkopen tot andere ambachtelijke winkels. Op die manier weet je altijd zeker dat je aankoop authentiek en vers is. En bovendien zorg je ervoor dat de producent of lokale handelaar zelf het volledige bedrag in handen krijgt.

  3. Ga na of het lokale alternatief écht duurder is
    Het prijskaartje is een belangrijke reden waarom sommige klanten lokale producten links laten liggen. Toch is zeker niet alles duurder als je lokaal koopt. Bovendien kan je doorgaans wel gerust zijn dat je waar voor je geld krijgt. Voor plaatselijke handelaars en bedrijven is kwaliteit de belangrijkste eigenschap waarmee ze zich kunnen onderscheiden.

  4. Vertrouw op de expertise en service van lokale zaken
    Een goede service voor en na verkoop, dat is onbetaalbaar. Lokale handelaars en bedrijven weten wat hun klanten echt nodig hebben. Heb je vragen? Dan kan je rekenen op de kennis en skills van iemand die begrijpt waar jij als klant naar op zoek bent. Bovendien maken ze vaak deel uit van een soort ecosysteem met andere bedrijven die op elkaars diensten beroep doen. De kans is dus groot dat je in één klap meerdere lokale handelaars of bedrijven steunt 
     
  5. Koop je online? Check dan of er een Belgische webshop beschikbaar is
    Bij online kopen denken we meteen aan de grote buitenlandse spelers. Nochtans zijn er ook genoeg lokale alternatieven. Bovendien hebben veel handelaars en bedrijven het voorbije jaar stevig in hun online-dienstverlening geïnvesteerd. Het is dus goed mogelijk dat je veel lokale producten gewoon met je pc of smartphone kunt bestellen.
    Een extra tip: als je via Google zoekt, ga je best voor een combinatie van de naam van het product en je regio als zoektermen. Anders kom je bijna zeker op een internationale webwinkel uit. Volg lokale initiatieven ook via hun kanalen op de sociale media. Soms kan je bestellingen immers gewoon met een privéberichtje plaatsen.
     
  6. Check het label en geef de voorkeur aan een Belgisch merk
    Controleer voor je iets koopt altijd even waar het product in kwestie gemaakt is. Je vindt in de winkel bijvoorbeeld gemakkelijk een stuk of tien verschillende merken met flessenwater. Sommige van die flessen zijn afkomstig van buitenlandse producenten, terwijl het water van Belgische bodem minstens even lekker is. Grijp dus niet meteen naar San Pellegrino of Perrier, maar lees het label om te zien wat de lokale alternatieven zijn. Wist je trouwens dat SipWell water 100% Belgisch is?

Water is trouwens duurzamer en kwaliteitsvoller wanneer je het lokaal koopt. SipWell is de enige waterkoelerfabrikant in ons land die water uit eigen bronnen in België bottelt en verdeelt. Zo hoeft het water dat je drinkt dus geen honderden kilometers af te leggen. Bovendien voeren zowel interne als externe labo’s iedere dag strenge kwaliteitscontroles uit. Daardoor is het water van SipWell gezond, milieuvriendelijk én ook gewoon erg lekker.

Wie op een slimme manier lokaal koopt, steunt het milieu en de economie. Maar ook ons welzijn en onze totaalervaring als klant hebben veel te winnen bij een lokale aanpak, met dank aan een hogere kwaliteit en betere service. En wanneer we alles bij elkaar optellen, kunnen we ook financieel zeker besparen door voor lokale bedrijven te kiezen. Uiteindelijk halen we dus met z’n allen voordelen uit lokaal kopen.