Uit je lood geslagen van je kraantjeswater?

 

Begin juli 2019 kwam aan het licht dat drie Brusselse politiekantoren al jaren aan een stuk vergiftigd kraantjeswater drinken. Uit metingen bleek het loodgehalte overschreden te zijn en lood is allesbehalve een onschuldig goedje. Ook uit je lood geslagen van dit nieuws? Lees hier het effect, maar vooral: wat je eraan kunt doen!

Een teveel aan lood, hoe ernstig is het?

De oorzaak van deze waterverontreiniging zijn de loden leidingen in je huis of kantoor. Vandaag de dag worden er echter geen loden leidingen meer gebruikt in de constructie van gebouwen. Bij gebouwen die vóór 1970 gebouwd zijn, kan dit wel nog voorkomen. Wordt de maximumhoeveelheid gedurende lange tijd overschreden, dan kunnen er gezondheidsproblemen optreden, vooral bij zwangere vrouwen en kinderen. Zo kan het bijvoorbeeld de ontwikkeling van het zenuwstelsel verstoren.

Hoe testen?

Het is belangrijk om loden leidingen te leren herkennen. Check eerst het bouwjaar van je gebouw. Is het voor 1970 gebouwd? Dan check je best je leidingen. Loden leidingen zien grijs, terwijl koperen een rode, bruine of lichtgroene kleur hebben. Kan je een magneet laten plakken op de buizen? Dan is er geen sprake van lood.

Oei ik zit toch met loden leidingen

Wij bieden de oplossing! Met een SipWell-waterkoeler zit je altijd safe en het is overigens goedkoper dan je leidingen te laten vervangen. Ons Belgisch water van bronkwaliteit wordt elk uur gecontroleerd door zowel interne als externe laboratoria. Hierdoor behaalden we verschillende certificaten waardoor we met zekerheid kunnen zeggen dat je ons water mag vertrouwen. Bovendien is het steeds gekoeld, heerlijk voor tijdens die warme dagen! Neem de optie bruiswater of warm water er nog bij om de ervaring compleet te maken!

Wat je zeker moet vermijden

In afwachting tot je SipWell-waterkoeler geleverd wordt, zijn er toch een aantal dingen waar je op kunt letten. Drink geen kraantjeswater dat te lang heeft stilgestaan. Laat dus na een reis of ’s ochtends bij het ontwaken de kraan even lopen. Warm water verhoogt de kans op loskomende looddeeltjes in het water. Maak daarom geen koffie of thee van warm water uit de kraan.

Tijd om zonder zorgen water te drinken? Klik hier voor meer informatie over onze waterkoelers!