Te weinig Belgen drinken voldoende water, wat zijn de gevolgen?
Eén op drie Belgen drinkt te weinig water. Wat zeker geen goed nieuws is voor de gemiddelde gezondheidstoestand van de Belg. Water is dan ook noodzakelijk voor het optimaal functioneren van ons lichaam. Wat kunnen de gevolgen zijn?
Verhoogde kans op gezondheidsproblemen
Iedereen moet voldoende water drinken. 60% van het menselijk lichaam bestaat uit vocht en die hoeveelheid moet zeker ook behouden blijven. De aanbevolen hoeveelheid water die je per dag moet drinken, hangt af van je gewicht, lichaamsbouw, leeftijd, levensfase, etc. Het daggemiddelde ligt ongeveer op 1,5l à 2l water. Iemand die deze limiet bereikt, heeft minder kans op hartfalen, blaas- en darmkanker en nierstenen.
Je krijgt hoofdpijn
Wanneer het lichaam te weinig water heeft opgenomen, is het de hypothalamus, een klier in de hersenen, die aangeeft dat het lichaam aan het uitdrogen is. Het zogenaamde dorstgevoel is een eerste signaal. Op dat moment zal het bloed in het lichaam minder waterig zijn en kan het lichaam bepaalde stoffen minder snel verwerken.
Een goed voorbeeld is de bonzende hoofdpijn die samen gaat met de welgekende “kater”. Omdat het lichaam uitgedroogd is door alcohol, moeten de hersenen meer inspanningen leveren om alle prikkels en signalen door te sturen naar de rest van ons lichaam. Altijd voldoende water drinken is dus de boodschap (en dus niet alleen na een avondje stappen).
Een manier om meer te drinken? Een waterkoeler. Want water zien is water drinken. Check hier ons aanbod!