DIY: Maak je eigen sportdrank mét water

Ga je veel of slechts af en toe eens sporten? Dan is het belangrijk dat je voldoende vocht opneemt en dus veel water drinkt. Maar bij intensieve sport, kunnen sportdrankjes een goede aanvulling zijn.

Vaak bevatten sportdrankjes veel suiker en zijn ze ongezond. Wil dit zeggen dat je nooit sportdrankjes mag drinken? Helemaal niet! Je eigen sportdrankje maken is juist heel gemakkelijk en het zal je veel minder kosten dan een sportdrankje in de winkel. Zelf je sportdrankje maken met natuurlijke ingrediënten is trouwens ook een stuk gezonder.

Ons lichaam bestaat uit meer dan 70% water.  Deels nemen we water op via onze voeding, maar daarbuiten moet er een behoorlijk deel gedronken worden. Veel water drinken heeft ontelbaar veel voordelenonder andere een betere vertering en het afvoeren van de afvalstoffen. Tijdens het sporten verliezen we heel wat vocht. En dat moet ook weer aangevuld worden. Dit kan je doen door voor je sportactiviteit veel water te drinken.

Door te zweten verlies je niet enkel vocht, maar ook zout. Je kan tot wel 3 gram zout verliezen per uur! Daarom is het belangrijk dat je sportdrankje natrium (zout) bevat. Daarbovenop zorgt natrium ervoor dat het vocht en de essentiële mineralen goed opgenomen worden in het lichaam.

Tip: Sportdranken zijn ideaal voor een intensieve inspanning die langer duurt dan een uur. Dan kan je via je sportdrankje je batterij opladen met voedingstoffen en vocht.

Zelf sportdrank maken kan je met dit heerlijke recept met natuurlijke ingrediënten:

  • Als basis kan je een halve liter kokoswater, thee of gewoon water gebruiken.
  • Voeg ¼ liter (vers) vruchtensap toe zoals van bijvooorbeeld citroen, limoen, sinaasappel, aardbei en watermeloen. Deze bevatten elektrolyten, zoals natrium, kalium en calcium. Elektrolyten zijn essentieel voor het lichaam en je kan zeker een extra dosis gebruiken tijdens of na het sporten.
  • Voeg nog ½ theelepeltje Himalaya zout of Middellandse Zeezout toe.

Tip: Je gebruikt best Himalaya zout in je sportdrankje, dit bevat een hoog gehalte natrium en is gezonder.

  • Je kan nog een klein beetje gember of munt toevoegen voor de smaak

Tip: Kruiden als duivelsklauw, zoethout, brandnetel en guldenroede werken hemels voor de spieren.

Done! Geniet van je gezond en heerlijk sportdrankje!