Water drinken en sporten

Om gezond te leven, moet je bewegen. En water drinken. Dat water drinken nodig is voor of na het sporten, lijkt evident. Je verliest veel vocht door te zweten en wie niet tijdig drinkt krijgt last van uitdrogingsverschijnselen of krampen. Meer nog. Je bloed wordt dikker en het kost je hart meer moeite om het rond te pompen waardoor je minder zuurstof en energie krijgt. De boodschap is dus: beter voorkomen dan genezen. Maar hoeveel water drink je nu best? Doe je dat voor of na het sporten? En houden we het bij water of zijn sportdranken ook nuttig? Een overzichtje.

Hoeveel water moet ik drinken als ik ga sporten?

Eerst dit. De hoeveelheid water die je nodig hebt, is afhankelijk van de inspanning die je gaat doen. Wie bij 30°C de Mont Ventoux oprijdt, heeft uiteraard meer water dan nodig dan wie een half uurtje op de hometrainer zit. Een goeie vuistregel is dit: kies je voor een gematigde activiteit zoals een half uurtje wandelen of rustig joggen, dan volstaat eigenlijk je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid water van 1,5 liter. Toch raden de meeste instanties aan ook een glaasje water voor deze inspanning te drinken.

Wie intensief sport, zal dus meer water nodig hebben. We spreken dan over inspanningen langer dan een half uur. Hiervoor is extra vochttoevoer sowieso een must. Zonder genoeg vocht kunnen je spieren minder goed functioneren en kunnen er krampen ontstaan. Hoeveel je dan precies moet drinken is moeilijk te zeggen. Iedereen is anders. Maar gemiddeld verlies je tijdens een uur lichaamsbeweging een liter vocht. Hou er dus rekening mee dat je voor, tijdens en na het sporten voldoende drinkt.

Let ook op de volgende factoren. Ze hebben een invloed op de hoeveelheid vocht die je nodig hebt:

  • Temperatuur: zon of vrieskou?
  • Duur van de inspanning: een half uur of langer?
  • Intensiteit van de inspanning: joggen of hardlopen?
  • De kleding die je draagt: goed ingepakt of vocht absorberende fitnesskledij?

Water drinken voor het sporten

Bij een matige sportinspanning (een halfuurtje joggen) moet je in principe geen extra water innemen. Al kan een glaasje water vooraf zeker geen kwaad. Wie intensiever gaat sporten, doet er wel goed aan voor het sporten wat extra water tot zich te nemen. Dorst moet je immers voor zijn. Dorst is een teken dat je lichaam reeds water tekort heeft. Drink daarom een halfuur voor aanvang van de duurinspanning zo’n 250 tot 500 ml. Doe dat bv. tijdens de opwarming. Probeer natuurlijk wel te mijden dat je tijdens het sporten constant naar het toilet moet.

Water drinken tijdens het sporten

Sport je langer en intensiever, zorg dan ook tijdens het sporten voor voldoende drankinname. Belangrijk is dat je zelf probeert aan te voelen waar je nood aan hebt. Wie weinig zweet tijdens de inspanning, heeft minder water nodig. Teveel water innemen kan dan weer voor maag- en darmklachten zorgen. Probeer dus een goed evenwicht te vinden en neem geen al te grote slokken. Bij de éne sport kan je natuurlijk al makkelijker een drinkfles meenemen dan de andere.

Water drinken na het sporten

Na het sporten is het belangrijk om je vochtpeil terug op niveau te brengen. Moet je daarna weer snel aan de bak, dient het natuurlijk snel te gebeuren. Want het is nagenoeg onmogelijk je vochtbalans tijdens het sporten helemaal in evenwicht te brengen. Daarom moet het erna gebeuren. De aanbeveling luidt om meer water te drinken dan je verloor door te zweten. Logisch, maar niet zo eenvoudig te meten. Gemiddeld verliezen de meeste mensen een liter water tijdens een inspanning van een uur. Dat kan je als leidraad gebruiken. Hou er ook rekening mee dat je na het sporten ook nog water verliest. Je lichaam koelt immers niet zo snel af. Na het sporten dus voldoende water drinken. Zo vermijd je ook spierpijn door een vochttekort.

Let ook even op je urine na het sporten. Het kan een indicator zijn om het de volgende keer anders te doen. Een bleke en waterige urine wijst op voldoende lichaamsvocht. Ziet de urine er geel en ‘dik’ uit, dan kun je uitgedroogd zijn en heb je tijdens of voor het sporten niet genoeg gedronken.

Hoeveel water moet je in totaal drinken?

Uiteraard bestaan er geen exacte wetten en de ene persoon zweet al wat meer dan de andere. maar er zijn wel een aantal vuistregeltjes die je in acht kan nemen. Bij inspanningen van minder dan een uur, moet je alleen maar water drinken. Als je langer sport, drink je het best een sportdrank die de nodige suikers bevat. Zo vermijd je hypoglycemie (een te lage bloedglucosespiegel) en vermoeidheid die optreden wanneer je energiereserves uitgeput geraken. Let erop dat je niet te veel drinkt, want anders riskeer je spijsverteringsproblemen. De drank moet fris, maar niet ijskoud zijn (rond de 15°C is ideaal).