Water of sportdrank drinken tijdens de workout?

Wie sport, moet drinken. Maar moet je nu water of sportdrank drinken?

Water of sportdrank

Voor matige sportinspanningen heb je normaal gezien aan water voldoende. Als je langer sport dan een uur, dan kan je een sportdrank overwegen. Zo vermijd je een te lage bloedglucosespiegel en vermoeidheid die optreedt wanneer je energie opraakt. Maar overdrijf niet. Zeker als je sport om af te vallen is het zonde om calorie- en suikerhoudende dranken tot je te nemen, omdat je juist werkt om de calorieën kwijt te raken. Er bestaan natuurlijk heel wat sportdrankjes op de markt. Je kan ze grosso modo als volgt onderverdelen:

Isotone sportdranken

Even technisch: isotone sportdranken hebben dezelfde osmotische samenstelling als lichaamsvocht. Dit betekent ongeveer tussen de 6 en 8 gram koolhydraten per 100 ml vocht. Omdat die samenstelling quasi gelijk is aan ons bloed, wordt een isotone sportdrank even snel opgenomen als water. Naast vocht leveren ze dus ook een beetje energie. Deze dranken worden in de volksmond dorstlessers genoemd.

Hypotone sportdranken

Een hypotone sportdrank bevat minder dan 4 gram koolhydraten per 100ml en bevat dus minder deeltjes dan je lichaamsvocht. Doordat hij meer verdund is, wordt deze sportdrank iets sneller in het lichaam opgenomen. De bekendste hypotone sportdrank? Water.

Hypertone sportdranken

En je raadt het al. Een hypertone sportdrank heeft een hogere osmotische waarde dan het lichaamsvocht, aangezien die per 100 ml meer deeltjes bevat. Deze sportdrank is dus een pak geconcentreerder. Een hypertone drank zal daarom langer in de maag blijven en daardoor minder vocht toevoeren dan een isotone of hypotone drank. Dranken met een hele hoge osmolaliteit moeten daarom vermeden worden, zeker in warme weersomstandigheden. Ze kunnen ook het risico op maag- en darmklachten verhogen. Hypertone sportdranken zijn eigenlijk bedoeld voor zware intensieve inspanningen door (top)sporters.

Je eigen sportdrank

Waarom niet je eigen sportdrankje maken? Met fruit en water kom je heel dicht in de buurt van een isotone sportdrank.

Conclusie?

Tot een sportieve inspanning van 1/2 – 1 uur is geen speciaal drankregime nodig. In veel gevallen volstaat water. Wie langer dan een uur intensief sport, kan een speciale rehydraterende sportdrank (of dorstlesser) drinken. Ze bevatten (een beperkte hoeveelheid) koolhydraten, zodat de glycogeenreserves van het lichaam gespaard worden en de bloedglucosespiegel op peil blijft. Ideaal zijn dan isotone sportdranken. Liggen die echter te zwaar op de maag, kies dan voor een hypotone sportdrank. Hypertone sportdranken zijn niet geschikt voor tijdens het sporten. De grote hoeveelheid koolhydraten in de drank vertragen de maaglediging, waardoor de koolhydraten minder snel in het lichaam worden opgenomen. Dit soort sportdranken wordt bijvoorbeeld gebruikt na heel intensieve sportmomenten waarbij de volgende dag opnieuw gepresteerd moet worden.

En tot slot, kies een drankje dat je smaakt. Niet elke sportdrank is even lekker.